Το έργο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον πολίτη και τη Διοίκηση, έχει αναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη. Ως Διοίκηση ορίζουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟργανισμούςΤοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και κάποιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη, τον υπερασπίζεται έναντι κατηγοριών εναντίον του και προσπαθεί να τηρήσει τη νομιμότητα των πραγμάτων. Μόλις ο πολίτης καλέσει για βοήθεια, ξεκινά να διερευνάται η υπόθεση, κατόπιν προβληματικής προσπάθειας να επιλυθεί το ζήτημα με τον ίδιο τον φορέα.
Ο ιδρυτικός του νόμος (2477/1997) καθιέρωσε στην Ελλάδα αυτό τον θεσμό και μαζί μετο νέο νόμο (3094/2003) αναφέρουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρείμια υπόθεση, ώστε ο Συνήγορος του Πολίτη να κριθεί κατάλληλος για την επίλυσή της. Είναι αρμόδιος για τις ακόλουθες υπηρεσίες :
1. δημοσίου, όπως υπουργεία, εφορίες, τελωνεία, πολεοδομίες, αστυνομικά τμήματα, φυλακές, σχολεία, πρεσβείες της Ελλάδας, κ.λπ.
5. κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως Ο.ΚΑ.ΝΑ., Ε.ΚΕ.ΠΙΣ., ΕΛ.Ο.Τ., Ι.Γ.Μ.Ε., ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα, κ.λπ.), των δημόσιων επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Εξαιρούνται οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Για θέματα που προσβάλλουν τα δικαιώματα του παιδιούο Συνήγορος του Πολίτη είναι υπεύθυνος για την προάσπιση τους. Σε οποιαδήποτε υπόθεση, αρχικά ο πολίτης επικοινωνεί με τη σχετική δημόσια υπηρεσία, και αν η προσπάθεια είναι άκαρπη, τότε στρέφεται στον Συνήγορο του Πολίτη. Μόνο τότε μπορεί να καταθέσει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.
Η αναφορά πρέπει:
1. να είναι έγγραφη, όχι όμως απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα.
2. να είναι επώνυμη και υπογεγραμμένη.
3. να προέρχεται από τον άμεσα ενδιαφερόμενο* ή νόμιμο πληρεξούσιο αυτού.
4. να απευθύνεται ρητά στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας την παρέμβασή του (όχι απλή κοινοποίηση).
5. να περιέχει στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή ταχυδρομική διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου.
Με τον Συνήγορο του Πολίτη μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο (+30) 213 1306 600 και στην διεύθυνση Χατζηγιάννη Μέξη 5, Τ.Κ. 115 28 Αθήνα.