Συχνά ακούμε για όλο και περισσότερα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για νεαρά άτομα, κυρίως που βρίσκονται στην εφηβεία και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ψυχοσωματικής ανάπτυξης, ολοκλήρωσης της ταυτότητας τους και ευρύτερης αποδοχής του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η πρόληψητης χρήσης των ναρκωτικών μπορεί να σώσει ζωές, αλλά εάν αυτό δε γίνει σε επαρκή βαθμό, τότε η αποθάρρυνση του είναι το επόμενο βήμα, το οποίο, βέβαια, έχει και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίες.
Ενώ πολλοί θεωρούν ότι τα ναρκωτικά περιλαμβάνουν μόνο τις παράνομες ουσίες, εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη παγίδα τους. Μπορεί να εντοπιστεί και σε νόμιμη μορφή, και δεν είναι άλλα από το αλκοόλ και το τσιγάρο. Η χρήση τους, ειδικά σε μεγάλη κατανάλωση και από νεαρή ηλικία, ενδέχεται να οδηγήσει σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης περισσότερων παράνομων ουσιών. Είναι γεγονός ότι κανένας γονέας δεν μπορεί να ελέγχει συνεχώς το παιδί του, που είναι και τι κάνει, όσο αυστηρή διαπαιδαγώγηση, ολοκληρωμένη παιδεία και σωστές αρχές κι αν το έχει εφοδιάσει. Έρευνες αποδεικνύουν την έκταση του προβλήματος χρήσης ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και το χαρακτηρίζουν ως ένα κοινωνικό φαινόμενο.
Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής(ΕΠΙΨΥ) διεξήγαγε τελευταία μία σχετική μελέτη για τη χρήση των ναρκωτικών, από την οποία έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα : ένα ποσοστό κοντά στο 52% των νέων έχει δεχθεί πρόταση από γνωστό να δοκιμάσει, ενώ το 12,3% προχώρησε στη χρήση τους. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ότι το 32% των νέων δεν γνωρίζουν που μπορούν να ενημερωθούν ή ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας να απευθυνθούν για βοήθεια, ενώ το 79% θεωρεί εύκολητην προμήθεια τους.
Είναι ανησυχητικό το ότιδύο στους πέντε εφήβους, ηλικίας 15 ετών, έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά. Αυτό σημαίνει ότιένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια πίνουν σε κάθε έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά στη σειρά. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 8% των εφήβων αρχίζουν να καπνίζουν συστηματικά στην ηλικία των 13 ετών. Εάν η παρέα που συναναστρέφεται ο έφηβος καπνίζει, είναι κατά έντεκα φορές πιο πιθανό να ξεκινήσει και ο ίδιος το κάπνισμα, εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του (2 φορές), εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες (5,9 φορές), εάν καταναλώνει καφέ (4 φορές), αλκοόλ (2,4 φορές).
Είναι φανερό σε όλους μας πόσο επιδρά η οικογένεια στις επιλογές του νέου και πόσο τις επηρεάζει το φιλικό περιβάλλον στις συνήθειες του. Εάν, λοιπόν, το παιδί σας έχει εθιστεί σε εξαρτησιογόνες ουσίες, μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας αλλά κινηθείτε κατάλληλα ώστε να το βοηθήσετε νααπεξαρτηθεί πλήρως, να ξαναβρεί τον εαυτό του και να βαδίσει στο σωστό του δρόμο.
Αναρίθμητοι είναι οι λόγοι που στρέφονται οι νέοι στη χρήση των ναρκωτικών. Αναφορικά κάποιοι από αυτούς είναι : περιέργεια, αίσθημα απομόνωσης, αντίδραση προς την οικογένεια, χωρισμένοι γονείς, «επανάσταση» προς το κοινωνικό σύστημα ή την εξουσία καθώς και ευάλωτη προσωπικότητα του νέου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τους λόγους χρήσης ουσιών, το 25,4% ήταν από περιέργεια, το 12,4% από άγνοια, ενώ το 25% από ανάγκη να ξεχωρίσει. Ίσως, στο μυαλό των νέων, με το να κάνουν χρήση των ναρκωτικών να θεωρούν ότι θα λυθούν τα προβλήματα τους και έστω προσωρινά θα αισθανθούν καλύτερα. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους ίδιους και στις οικογένειες τους.
Οι γονείς, εφόσον διαπιστώσουν στο παιδί τους συμπτώματα, θα πρέπει να μπορέσουν να κατανοήσουν εάν είναι λόγω της χρήσης των ναρκωτικών ή λόγω αντιδράσεων σχετικών με την εφηβεία. Είναι όμοιοι οι τρόποι που εμφανίζονται και στις δύο περιπτώσεις και σχετίζονται με την αλλαγή συμπεριφοράς όπως απομόνωση, νευρικότητα, αντιδραστικότητα, υπερβολική ευαισθησία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετικότητα, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, και είναι σημαντική η διαφοροποίηση τους.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά είναι σημαντικά, όπως αλλαγές στη σωματική εμφάνιση, στη συμπεριφορά, στην προσωπικότητα και στη διάθεση τους και να απαιτούν την προσοχή των γονιών. Τα σημάδια που προειδοποιούν για τη χρήση ουσιών αποτελούνται από δύο κατηγορίες : σωματικά και ψυχολογικά.
Αναφορικά μερικά από τα σωματικά συμπτώματα:
Αναφορικά μερικά από τα ψυχολογικά σημάδια :
Αυτά που μόλις αναφέραμε αφορούν μερικά συμπτώματα, τα οποία είτε παρουσιάζουν τα παιδιά λόγω της εφηβείας που διανύουν, είτε λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Οι γονείς, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν και να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα για τα παιδιά τους, γιατί αν δεν ισχύουν, θα καταλάβουν ότι τα υποπτεύεστε και θα πλήξουν τις σχέσεις σας. Ωστόσο, εάν οι υποψίες σαν είναι βάσιμες, το γραφείο μας είναι στη διάθεσή σας , ώστε να ερευνήσουμε διακριτικά και με εχεμύθεια την υπόθεσή σας. Από πλευράς μας θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση με έγκυρα στοιχεία, ώστε να είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει και να προβείτε στα απαραίτητα μέτρα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πρόληψη στιςεξαρτησιογόνες ουσίες σώζει ζωές και τα παιδιά αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον των γονιών τους, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι υποψίες σας είναι λανθασμένες.